Vecka 45

Vi har fortsatt med att repetera de olika stavningsreglerna ck, j-ljudet, ng-ljudet och tj-ljudet. Eleverna kommer också att få några ord i läxa att kunna läsa och stava till nästa fredag.


Denna vecka har eleverna fått rita och skriva om sitt höstlov. Först ritade de en bild, sedan skrev de stödord för att sedan kunna skriva hela meningar (skrivprocess).



Eleverna har också fått läsa upp sin skrivläxa om FN för en kamrat och testat att rätta/bedöma varandras skrivläxor.





Vi har också pratat om olika känslor och om skvaller/rykten och hur det kan kännas för dem som utsätts för detta. Vi pratade om att det ibland kan vara svårt att berätta om vad man känner och tycker och det därför är viktigt att visa det med miner och kroppsspråk. Eleverna fick välja fem olika känslor att rita i form av små popcorngubbar. Några elever fick också skapa posters med bilder kopplade till en viss känsla.







Det har också varit dags för att söka nya arbeten/ansvarsområden för november månad och medan de skrev sin ansökningar fick eleverna också träna på att skriva sina för- och efternamn, födelsedatum samt en motivering till varför de få få jobbet som de har sökt. Det är roligt att se hur de hela tiden utvecklas och skriver mer och mer.


Denna vecka startade vi ett nytt tema som heter Time and Place, Earth and Space. Inom temat kommer eleverna att få lära sig om klockan, varför vi har dag/natt och årstider, månens faser, solsystemet, olika ljuskällor, lätt kartläsning m.m. Eleverna fick första berätta vad de visste om tid och vad tid var för dem. Vi samlade svaren i en tankekarta. Därefter fick eleverna tre frågor att försöka besvara efter att ha tittat på filmen Tidens Historia (http://www.ur.se/Produkter/179425-En-rolig-historia-Tidens-historia). Frågorna och svaren ser ni nedan:

På fredagen uppmärksammade vi Gustav II Adolf-dagen, reflekterade över veckan, sjöng för Julius, Oskar, Oliver V, Emelie och Adrian som fyller år denna vecka samt tittade på Lilla Aktuellt och gjorde nutidskryss.
 


Läxmappen:
Läxan till nästa fredag är att läsa två sidor: “Tankar om stjärnor och planeter” och diskutera ord i texten samt kunna stava till vissa av orden från texten. Se nedan:




Tipsar också om att eleverna gärna får träna på klockan hemma på:
http://www.kunskapsstjarnan.se/klockan.php
http://www.matteboken.se/lektioner/skolar-3/tid-datum/klockan


Kommande vecka (v.46):
Måndag: -
Tisdag: -
Onsdag: Idrott
Torsdag: Idrott
Fredag: Läxan in/ut

Övrig information:
På SchoolSoft finns en enkät att fylla i för närvaro under jullovet. Påminner också om Nobeldagen och att vi gärna tar emot hjälp med lunchen. Se info från rektorn:


Hej!
Skolan firar traditionsenligt även i år Nobeldagen den 10 december med att elever och personal är uppklädda och vid lunch blir eleverna serverade trerätters nobellunch vilket är mycket uppskattat av dem.
Skolan behöver oss föräldrar som hjälp även i år för att det ska fungera då antalet elever är så stort så att skolpersonalen inte hinner själva ( förra året hjälpte föräldrar till för första gången och det blev succé!). Vi behöver uppskattningsvis 15 personer på varje pass, även tex mor/farföräldrar är givetvis välkomna att hjälpa till.


Pass 1 är kl 8,00-11,30
Pass 2 är kl 11,00-ca 14,00
Arbetsuppgifter bl a:
Ställa i ordning bord och stolar i matsalen/ klassrum förskoleplanet, duka.
Lägga upp mat på tallrikarna
Servera maten, duka undan
Ställa tillbaka bord/stolar och städa undan


Ni som kan hjälpa till mailar Carro på caroline.ivarsson@futuraskolan.se och anger "nobellunch", pass 1&2 eller pass 1 alternativt pass 2, erat namn, barnets namn samt vilken klass. Som klädsel är det vit överdel och svart underdel, dvs "servitör/servitrisaktig" klädsel.
Vi behöver uppskattningsvis tror vi 15 personer på varje pass, även tex mor/farföräldrar är givetvis välkomna att hjälpa till.


/på uppdrag av rektor Catharina och föräldrarådet.

Trevlig helg!

No comments:

Post a Comment