Vecka 46 i svenska klassrummet

Denna vecka har vi ägnat mycket tid åt vårt nya tema Time and Place, Earth and Space, vilket är ett sådant tacksamt tema för eleverna har visat ett så stort intresse och fantastiskt engagemang. Vi började veckan med berättelsen “En rymdresa” i Röda Tråden. Det fattades en hel del ord i berättelsen (vilka var listade längre ner på sidan) och genom att “läsa mellan raderna” så kunde vi lista ut vilket ord som skulle in på rätt ställe.


Eleverna fick sedan skriva ner allt de kunde om rymden på post-it lappar som vi sedan samlade på en tankekarta. Det var så kul att se hur mycket eleverna redan visste om rymden och de skrev också många viktiga och centrala begrepp. Därefter fick eleverna skriva ner vad de vill veta om rymden. Vår målsättning är att vi ska veta svaren på frågorna när temat är slut.

Sedan pratade vi också om varför vi har dag och natt och vi lös med ficklampa på en jordglob för att visa på att det beror på jordens rotation runt solen. Eleverna fick sedan rita och skriva om sina reflektioner.

Vi har också börjat att arbeta i ett häfte från Rymdstyrelsen som heter Leia och björndjuren, där vi följer en berättelse om en flicka som går i 2:an och som älskar rymden och som av en händelse får följa med några björndjur på en rymdresa. Berättelsen tar oss genom vårt solsystem och vi får läsa fakta om de olika planeterna samt svara på tillhörande frågor. Eleverna har också börjat att planera sin kommande skrivläxa som är att skriva och om en egen påhittad planet. Eleverna fick fundera över vad planeten skulle heta, hur den skulle se ut, om det fanns liv på den. De skrev ner sina stödord i en tankekarta som följer med boken hem.


Vidare har eleverna tränat på dygnets alla timmar, digitalt och analogt, och på begrepp som morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Vi kom på att vi kunde ha olika uppfattning om detta. Många tyckte att det var natt kl. 22:00 eftersom de sovit i flera timmar då, medan andra tyckte att det var natt först vid midnatt osv.



Denna vecka har vi också fortsatt att prata om känslor och vilka känslor som vi upplever är positiva respektive negativa och varför.



Vi avslutade veckan med ett stavningstest för att sedan läsa i Glasbarnen. Därefter tittade vi på Lilla Aktuellt med efterföljande nutidskryss.




Läxan
Skriv om en fantasiplanet. Beskriv hur den ser ut, var den finns, om det finns liv på den osv. Skriv med hela meningar. Rita din planet! Ta hjälp av din tankekarta!
Övrigt
Fritids påminner om julledighetslappar - dessa finns på SchoolSoft.I år kommer vi att fira Lucia den 14/12 kl. 16. År 3 kommer att lussa för alla elever och föräldrar som vill komma. Eftersom lucia och sista dagen i skolan är samma vecka kommer vi inte att ha någon annan sammankomst än just luciafirandet. Mer information kommer snart...
Kommande vecka:
Måndag: - 
Tisdag: - 
Onsdag: Idrott 
Torsdag: Idrott 
Fredag: Läxan in/ut

Trevlig helg!

No comments:

Post a Comment