Vecka 38

Läsa
Vi har läst ur högläsningsboken Glasbarnen samt fortsatt på “En läsande klass” och boken Drakens Håla, där vi diskuterade nya ord/uttryck (läsfixaren Detektiven). Följande ord och uttryck pratade vi om och försökte förklara:
bengalisk eld flydde
trippa bevis
millimeter bråkdel
ekade glödde
“satt fortfarande som berget”
“så fort benen bar”


I Läsförståelseböckerna har vi läst en berättelse och pratat om vad det är samt svarat på frågor från texten.


Vi har också hunnit med att läsa upp nästan alla våra skrivläxor om disneyfigurerna samt tränat på att ge kamratbedömningar i form av två stjärnor (två bra saker) och en önskan (en förbättring).


Skriva
Denna vecka har eleverna tränat på att skriva ord som börjar med ng-ljudet. Ng-ljudet kan stavas med ng, n+k eller g+n. Vi skrev sedan meningar med 6 av orden och arbetade vidare i boken Röda Tråden. När vi skriver meningar tränar vi på stor bokstav, mellanrum mellan orden, punkt och att försöka variera hur vi börjar meningarna.




I skrivarpar har eleverna fortsatt med att träna på att skriva texter med en röd tråd dvs. skriva en sammanhängande text med början, mitt och slut. Eleverna fick en ny början på en berättelse, vilken de sedan skulle fortsätta på och skriva handling och slut till. Resultaten kommer snart att finnas på bokbloggen: http://futuraskolanradan.moobis.se/





Tala
Vi har löst nutidskryss och sett på Lilla Aktuellt med efterföljande diskussion. Vi har också haft klassmöte och tränat på att följa en dagordning och att hålla i ett möte och anteckna det som sägs.


Shaping Up
Eleverna har fått lära sig om kroppens inre organ och först fick de fundera över var på kroppen de sitter och rita ner sina förslag. Sedan gick vi igenom om det stämde eller inte. De har också fått se några korta filmer om hjärtat, lungorna och hjärnan och fått lära sig om organens olika, men mycket viktiga uppgifter och egenskaper.


Läxan
Syftet med skrivläxan är först och främst att stimulera elevernas skrivutveckling. Jag vill att de ska känna lust för att skriva. Jag kommer därför inte att peta för mycket i deras texter, utan eleverna kommer att få veta vad de har gjort bra respektive vad de kan förbättra dels genom samtal, men också genom skriftlig feed back i deras skrivböcker.

Denna vecka är skrivläxan följande:

Råd till er föräldrar:
Hjälp ert barn genom att ge stöd och uppmuntran och se till att läxan kommer tillbaka på fredagar (i läxmappen). Skriv inte åt dem, men påminn dem om att skriva hela meningar.


Trevlig helg!

No comments:

Post a Comment