Vecka 37

Läsa
Vi har läst ur högläsningsboken Glasbarnen samt fortsatt på “En läsande klass” och boken Drakens Håla, där eleverna fick förutspå (läsfixaren Spågumman) vad som skulle hända.


Idag fick Brianna och Adrian stolt läsa upp sina skrivläxor och visa upp sina disneyfigurer.


Skriva
Denna vecka har eleverna tränat på att skriva ord som börjar med j-ljudet t.ex. jordgubbar, gitarr, gjorde, ljus, hjärna, djungel.


I skrivarpar har eleverna också fått träna på att skriva texter med en röd tråd dvs. skriva en sammanhängande text med början, mitt och slut. Eleverna fick denna gång hjälp med en början på en berättelse, vilken de sedan skulle fortsätta på och skriva handling och slut till. Resultaten kommer snart att finnas på bokbloggen: http://futuraskolanradan.moobis.se/












Det är viktigt att reflektera över sitt lärande och detta kommer eleverna att få träna på varannan fredag och tänka över veckan och vad de har gjort bra liksom kan förbättra.






Tala
Vi har pratat om PERsonal skillsordet Moral/Morality och hur vi kan veta vad som är rätt och fel.
Image result for moral
Vi har bekantat oss med figuren popcornmannen Poppe. “Poppe är ett omtänksamt och känsligt popcorn som lär barnen värdegrund och lekfull etik. Poppe vill inspirera och uppmuntra till meningsfulla samtal och kreativt skapande…” Källa: http://www.popcornmannenpoppe.se/POPCORNMANNEN_POPPE.do?pageId=7
"The way we talk to our children becomes their innervoice"
Peggy O´Mara




Efter att vi tittade på Lilla Aktuellt pratade vi också om situationen i Syrien och varför så många människor flyr från sitt hemland. Att det finns olika terrorgrupper som alla strider om makten. Idag är det också 14 år sedan den hemska terrorattacken mot World Trade Center i New York ägde rum. Vi ägnade en stund åt att tänka på alla dessa människor som förlorat en anhörig den dagen och kände oss tacksamma för att vi bor i ett land utan krig.


Shaping Up
Eleverna har fått lära sig om skelettet och musklerna genom sånger, läsförståelsetexter med frågor samt diskussioner. Vi sammanfattade sedan genom att skriva ner det viktigaste och rita en bild till.


Läxan
Syftet med skrivläxan är först och främst att stimulera elevernas skrivutveckling. Jag vill att de ska känna lust för att skriva. Jag kommer därför inte att peka på så mycket i deras texter, utan ge formativ bedömning dvs. vad de har gjort bra som t.ex. stor bokstav, mellanrum mellan orden och punkt samt ge förslag på vad de kan förbättra.


Råd till föräldrar:
Hjälp ert barn genom att ge stöd och uppmuntran och se till att läxan kommer tillbaka på fredagar (i läxmappen).


Denna vecka har eleverna med sig hem en läslogg som kräver er delaktighet då jag vill att de läser för er hemma. Prata om texten och skriv en kommentar om hur det har gått. Läsloggen skall alltid ligga kvar i läxmappen. Eleverna får inte med sig hem någon bok från skolan utan jag hoppas att ni har böcker hemma för dem att läsa?! Om inte så hör av er så ordnar vi det.


Nästa vecka är det skolfotografering för blå grupp på tisdag och för röd grupp på onsdag. Skoljogg på torsdag.


Trevlig helg!

No comments:

Post a Comment